Peruansk mat
Många frågor om maten här. Tänkte därför visa vad vi provat än så länge av den peruanska maten.
Lomo Saltado
Hundra år innan någon hade hört talas om asiatiska fusionsrätter, anlände båt-laster av kinesiska invandrare till Peru för att söka arbete. De ingredienser och tekniker som de lagt till Perus matkultur exemplifieras nog bäst av denna rejäla hybrid till kötträtt. Här blandas nötkött, tomater, paprika och lök i en stekpanna med sojasås och stekt potatis. Serveras vanligtvis med ris.
Pollo á la Brasa
Denna grillade kyckling på ”Peru-vis” är så läcker — och populär – att den nu finns tillgänglig i städer runt om i hela världen. Hemligheten är marineringen av fågeln i soja sås smaksatt med paprika, vitlök och kummin, som ger köttet och skinnet en rökig, salt smak. Utanför Peru är den vanligtvis förknippad med pommes frites, men i Peru serveras den traditionellt med stekt yuca, en vaxartad rotknöl som har ett trevligt tuggmotstånd och smakar mycket gott tillsammans med de kryddiga dip-såser som Pollo a la brasa vanligtvis serveras med.
Ceviche
Humboldtströmmen som flyter genom Stilla havet precis utanför Perus kust är en av världens mest rika källor av fisk och skaldjur. Om Peru hade en officiell nationalrätt, skulle den förmodligen vara rå fisk som marineras i citron-juice. Syran i citronen ”kokar” fisken, vilket ger en delikat smak och en lite seg konsistens. Tillbehör är oftast rödlök och chili peppar (aji) och fisken serveras (vanligtvis lunch) med söt potatis eller choclo, en vit andinsk majs. Gastronomer dricker den överblivna citron-marinaden, som kallas "Leche de tigre", tiger- mjölk.
Causa
En besökare på en matmarknad i Peru kan vara säker på att hitta två saker – hundratals sorter av potatis, som har sitt ursprung här, och högar av avokado, mycket större än de vi är vana vid. En traditionell causa består av dessa två ingredienser som kan varvas i lager med tonfisk, kött, skaldjur eller grönsaker.
Aji de Gallina
Gul chili peppar lånar dess färg - en ljust gul nyans - samt dess milda ”kick” som finns i flera peruanska rätter. En sammetslen gryta med kyckling och kondenserad mjölk.
Ett vegetariskt alternativ med liknande smak är den allestädes närvarande rätten ”Papa a la Huancaina”, kokt potatis med krämig gul sås.
http://www.tailormadeperu.se/resetips/perus-fantastiska-mat/







skriven
Det ser fantastiskt gott ut! Blir riktigt hungrig...! 😀 🍲 🐣 🐔